Een DWR-coating voorkomt dat neerslag de buitenstof van een product binnendringt. Wanneer deze coating het begeeft, kan het materiaal het water niet langer buiten houden, zodat het niet meer afparelt zoals het hoort. Vuil, lichaamsolie en slijtage kunnen ervoor zorgen dat de DWR-coating doorlaatbaar wordt en niet meer functioneert. Je kunt de waterafstotendheid van je product echter herstellen, door het goed te reinigen en de DWR-coating te vernieuwen met een geschikte impregnering of een waterdichtmakend product in sprayvorm.


Tips voor het reinigen en opfrissen van de DWR

  • Volg de verzorgings- en wasaanbevelingen van de fabrikant.
  • Zorg ervoor dat de wasmachine schoon is - laat de machine leeg draaien met een kort wasprogramma, om wasmiddelresten te verwijderen. Als je je tent echter moet schoonmaken, kun je hem beter opzetten en met de hand wassen. Schoenen moeten meestal ook met de hand worden gewassen.
  • Gebruik een technisch wasmiddel in plaats van een commercieel wasmiddel. Sommige technische wasmiddelen bevatten DWR, zodat je tijdens het wassen de coating van je uitrusting kunt opfrissen. Voor tenten of schoeisel kun je een DWR-behandeling in sprayvorm gebruiken.
  • Indien mogelijk, kun je het product volgens het wasvoorschrift in de droger stoppen op lage tot middelhoge temperaturen. Je kunt het product ook voorzichtig met een handdoek of doek tussen het strijkijzer zonder stoom en op een warme, niet hete, stand strijken.


Het is belangrijk om te vermelden dat de beste verzorgingsinstructies voor een specifiek product te vinden zijn op het productetiket, of op de website van de fabrikant.