Stuurpennen verbinden de stuurbuis met het stuur en vormen een elementaire eenheid om de fiets veilig te kunnen besturen. 


Aangezien op stuurpennen enorme krachten uitgewerkt worden, moeten deze zeer stabiel zijn. 

Er zijn geschikte stuurpennen voor een groot aantal fietstypes. 


Afhankelijk van het type fiets waarop u rijdt en of u de voorkeur geeft aan een sportieve of een comfortabele houding op de fiets, verschillen de stuurpennen in type (schacht-, Ahead- of Direct Mount-stuurpen), lengte, materiaal, diameter en hoek. 


Voor de meeste fietsen zal u een Ahead of Schacht type terugvinden. Direct-mount stuurpennen verbinden dubbele-brug vorken en stuur op downhill en freeride MTB's. 


Waar dien je op te letten bij aanschaf van een stuurpen?

  • Je lengte en framemaat van de fiets bepalen de lengte van de stuurpen. Te korte stuurpennen kunnen verlengd worden met een zogenaamde stuurpenverlenger. Je stuurpen verkorten kan helaas niet, je moet dan een korter exemplaar aankopen.


  • De helling van de stuurpen is afhankelijk van de afstand zadel tot stuurpen. Als meest geschikte stuurpen-zadel verhouding wordt over het algemeen de afstand tussen elleboog en top van je hand aangehouden. Wil je deze helling kunnen wijzigen koop dan een verstelbare stuurpen.


  • De klem diameter van stuurpennen verschilt per soort. De maat die je nodig hebt is afhankelijk van het type vork van je fiets. Eventuele maatverschillen kunnen opgeheven worden met een adapter.


Naar het assortiment stuurpennen